onsdag 28. juli 2010

Klevfos industrimuseum


Sommerlabyrinten la i dag turen til Klevfos industrimuseum, som ligger som en liten fabrikk- perle langs Svartelva. Her finner vi det som en gang var den minste papirfabrikken i Norge, som stengte dørene for siste gang i 1976. Fabrikken ble startet i 1888, og bygningen kom i 1911. Den står i dag slik den stod da, og gir et godt bilde av Norge på slutten av 1800- tallet. Museet er et helt spesielt kulturminne, og er åpen hver dag i hele sommersesongen. Sommerlabyrinten møter Guro Gjerstadberg, som guider på museet for syvende sommer på rad. Og hun kan sine ting. Vi får detaljert innføring i hvordan tre ble gjort til flis, hvordan flis ble til grøtmasse, hvordan det ble tilsatt (livsfarlig) lut og hvordan massen ble dratt utover på store papirbånd, og til slutt tørket og skjert og lagt på rull. Bygningen bærer preg av produksjonen og er et ganske magisk sted å vandre rundt i.

Og man kan godt forstå at arbeidsforholdene kunne være ganske farlige til tider. Det fins flere skremmende gode historier... Det er også blitt satt i stand to arbeiderleiligheter til hendholsvis 1930 og 1950, som man kan få ta en titt i hvis man vil.


Til slutt fikk vi lage vårt eget papir, på virkelig gammeldags måte.

I hele sommer har Trond Solberg kunstutstilling i deler av museet, hvor han har gjort om trær, som gjerne har en litt spesiell historie, til kunstobjekter. Flere ganger i løpet av sommeren spiller også den populære forestillingen ”arbesdaer”, skrevet av Tor Karseth.

De flotte omgivelsene rundt Klevfos innbyr til en rast, og der det før var fullt av tre og arbeidere er det store grønt arealer man kan kose seg på. Og er man heldig med vær og varme kan man ta en dukkert i dammen, eller i elva.


Så gjør det samme som mange andre har gjort i sommer, legg turen til Klevfos!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar