tirsdag 20. juli 2010

Kringlevrider Bollesen på Simenstad Gard

Det lukter nystekt bakverk i det vi går ut av bilen foran hovedhuset på Simenstad gard. Der er det budt inn til Bakerovnsopplevelse i gårdens 110 år gamle steinovn, og vi har alle fått besekjed om å komme sultne! Vi kommer inn i varmen til Britt Skurdal Braastad som er kona på gården, og Jane Anita, ”ei ordentlig drivanes dame” som Britt ordlegger seg når hun presenterer den innhentede ekspertisen fra Solør. Jane er allerede i gang med å ta ca 2o brød ut av ovnen og utbryter på skikkelig Solør dialekt at det ”er jo så moro å bake!”

Det som tas ut av ovnen er runde rugbrød bakt etter Julie Prøysen, mora til Alf sin oppskrift, urtebrød med urter fra Britts egen urtehage og ikke minst noe helt nytt: rugbrød med innbakt rabarbrasyltetøy. Vi får alle smake, på alt! Dette er bakverk laget med mye kjærlighet, mye ekspertise, mye nysgjerrighet og lysten til å prøve ut nye ting.

Og alt er selvfølelig stekt i steinovn.

Her er det baking, steking, smaking, latter, livsfilosofi, gode historier og sang om hverandre, og alle som vil stiller spørsmål, og vi får både svar og oppskrifter, og nye smaksprøver. Av pålegg finnes det kortreist spekepølse, urtedressing laget av hagens urter og skjørost og selvfølgelig Simenstads eget rabarbrasyltetøy.

”Je kunne ha stått her til i måra tidlig je”, sier Jane da klokke begynner å nærme seg slutten. Og avslutter det hele mellom kringledeigene: Bli glad i brød og brødbaking! Dette var litt av smaksopplevelse. Siste mulighet er i morgen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar